Pameran “Bara Semula”, Persembahan Serambi Pirous untuk 90 Tahun A. D. Pirous 

Art
21.04.22

Pameran “Bara Semula”, Persembahan Serambi Pirous untuk 90 Tahun A. D. Pirous 

Serambi Pirous menggelar pameran yang bertajuk ‘Bara Semula’ untuk merayakan ulang tahun A. D. Pirous yang ke-90 tahun.

by Whiteboard Journal

 

Teks: Yusril Mukav
Foto: Serambi Pirous

Studio galeri Serambi Pirous sedang menggelar pameran dengan tajuk “Bara Semula” yang memamerkan karya-karya seniman selain dari A. D. Pirous dan Erna Pirous. Kali ini mereka menggelar pameran bersama 13 seniman untuk merayakan ulang tahun A. D. Pirous yang ke-90 tahun.

Tajuk ‘Bara Semula’ dipilih dari gagasan A.D. Pirous tentang ide-ide dasar yang disebutkan sebagai percikan bara yang memberikan semangat untuk berkarya. A.D Pirous menggambarkan percikan bara itu dengan ingatannya tentang bagaimana ia memulai mengenal bentuk. Ia menceritakan kisahnya ketika ibunya membuat potongan-potongan kertas untuk dibuat suatu sulaman, tangan Pirous yang kala itu berusia 9 tahun, mulai menirunya dengan menggunting kertas secara spontan dan menghasilkan bentuk-bentuk yang tak terduga.

Nama-nama seniman yang karyanya dipamerkan pada pameran ini antara lain; Ismiaji Cahyono, Deden Hendan Durahman, Ilham Khoiri, Riri Rengganis, Setiawan Sabana, Herry Dim, Maharani, Fefia Suh, Tatang Ramadhan Bouqie, Sunaryo, Arin Sunaryo, Syagini Ratna Wulan, Joko Siswadi, dan begitu juga Erna Gamasih Pirous yang memberikan penghormatan dengan karya “Penghormatan pada Kenangan”.

Pameran kali ini memamerkan ragam bentuk karya seperti; lukisan, instalasi, patung, hingga fotografi yang dipamerkan sejak bulan Maret lalu hingga Mei mendatang, pameran ini juga menayangkan tur secara virtual.

Serambi Pirous Studio Gallery 
Jl. Bukit Pakar Timur II no. 111
Bandung

Selasa – Sabtu
10.00 – 16.00 WIBwhiteboardjournal, logo